UN COP DEFINIT EL MODEL DE POLICIA DE PROXIMITAT O DE BARRI A LA LOCALITAT. QUÈ?

Realment, la gran qüestió que es plantegen tots els gestors  i comandaments de la seguretat pública local és, i un cop definit el model de policia de proximitat a cada localitat que disposa de cos de policia local, i ara, què?


Hem de recordar que tot i que tothom en parla de la policia de proximitat, gairebé es pot dir que existeixen tants models de policia de proximitat com tipus de cossos de policia local, cadascun dels quals segons efectius, recursos, etc., defineix el seu model i és tan vàlid com qualsevol altre en qualsevol altra localitat, perquè els paràmetres sobre els que es planteja aquest model de servei són els mateixos.


El ciutadà demana al servei bàsic de policia local sempre coses molt elementals i curiosament les mateixes, a diferent escala segons grandària del municipi, que de per sí sol el servei de policia no pot resoldre. Aquí rau la importància de parlar de model de servei públic de proximitat de tota la administració local i no només de la policia de proximitat.


Al cap i a la fi, el que s'acaba demanant als efectius de proximitat és acabar amb els problemes de seguretat i convivència que els representants de veïns/es i entitats, comerços, etc., fan arribar a les comissaries de policia local a través d'aquests efectius alliberats del servei planificat i de reacció policial tradicional que es manté, com no potser d'altra manera per necessitats del servei bàsic de policia propi.


Segons el potencial de recursos i efectius dels cossos de policia local, aquest servei de policia de proximitat de detecció, anàlisi de problemàtiques i relació més propera amb la ciutadania i anant més enllà, i amb recursos tecnològics, podria arribar fins i tot a fer el pas de la resolució i prevenció, a la predicció. És el gran desideràtum i objectiu que ha de plantejar-se un nou sistema de policia local més eficient que l'actualment atomitzat, depenent de cada govern municipal de torn, amb mancances importants en quant a coordinació sistèmica entre municipis. El nostre actual sistema de policia local es mostra ineficient i no ajustat al que la ciutadania espera de la seva policia local en ple segle XXI.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GRAN COMENTADA FOTO DEL PERFIL INSTAGRAM DE MOSSOS

HABEMUS DIRECTOR GENERAL DE COORDINACIÓ DE POLICIES LOCALS DE CATALUNYA

LA PRESÈNCIA DE DONES EN ELS COSSOS DE POLICIA LOCAL A CATALUNYA