PER QUÈ EXISTEIX UN CODI ÈTIC DE LA POLICIA A NIVELL EUROPEU? ES RESPECTA AQUEST CODI ÈTIC PER PART DE TOTHOM?

A Europa, com a subjecte polític, des de l'any 1979, en fa 39 anys, tenen molt clar de la importància de les organitzacions policials com a actores de cohesió social i operadors de la seguretat pública en la garantia de l'exercici dels drets i llibertats democràtiques de la ciutadania.







Només hem d'anar a llegir la Resolució del Consell d'Europa 690 (1979). Declaració sobre la policia.
I la Recomanació (2001) 10 del Consell d'Europa sobre el Codi Europeu d'Ètica de la Policia (CEEP).

A Catalunya l'acord de govern 25/2015 de 24 de febrer, aprova el Codi d'Ètica de la Policia de Catalunya.

El Codi dona a cada agent de policia i als responsables i comandaments dels cossos policials la possibilitat i la responsabilitat d'avaluar les seves decisions i comportaments a partir d'uns principis comuns per a tothom:

  • Garantir els drets i les llibertats de totes les persones;
  • Actuar amb integritat, proporcionalitat, congruència i oportunitat;
  • Actuar amb absoluta neutralitat política i imparcialitat.
Al meu entendre aquests principis han d'èsser entesos en sentit ampli i no només cenyir-los, com a la praxi acaba succeïnt, a l'exercici de les funcions.

Quan es fa una lectura atenta d'aquests textos i sobretot del que més afecta a Catalunya, el qual és molt i molt recent, 2015, es pot arribar a la conclusió de que el contingut del text no és menor i que pretèn ser un punt inflexiu que trenqui amb dinàmiques anteriors i que per tant, obliga moralment en allò personal i deontològic. A mí no em queda cap dubte.

Del per què existeix un codi d'ètica de la policia a nivell europeu i recentment a Catalunya, només cal anar a lectura dels mateixos textos per adonar-se de que són cabdals i necessaris. S'ha trigat massa en situar a les organitzacions policials i als seus membres deontològicament allà on, de vegades, no se'ls situa injustament per no respectar el seu paper i voler jugar, utilitzar o usar com a eïna llençívola a aquestes organitzacions i als seus membres, entre interessos confrontats o simplement mediàtics.

Cal posar en valor aquest document de l'acord de govern 25/2015 de 24 de febrer, que aprova el Codi d'Ètica de la Policia de Catalunya i anar més enllà en el respecte als seus continguts i propòsits per part de tots els membres de les organitzacions policials, però també, per part de tots els dirigents polítics, càrrecs directius en seguretat pública, mitjans de comunicació, altres operadors de la seguretat, la societat civil i en definitiva la ciutadania.

Aquesta demanda no serà possible de ser exigida als altres si en el sí de les organitzacions policials no es comença a entendre i acceptar que el codi ètic de la policia de Catalunya no és una cosa menor, que obliga en allò personal i deontològic, i només donant exemple podrà complir el seu propòsit.



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GRAN COMENTADA FOTO DEL PERFIL INSTAGRAM DE MOSSOS

HABEMUS DIRECTOR GENERAL DE COORDINACIÓ DE POLICIES LOCALS DE CATALUNYA

LA PRESÈNCIA DE DONES EN ELS COSSOS DE POLICIA LOCAL A CATALUNYA