EL MODEL POLICIAL A HOLANDA

Actualment Holanda disposa d'un model policial en el que operen al territori estatal dos cossos, un de naturalesa civil, la Policia Nacional Holandesa i un de naturalesa militar anomenat Marechaussée.

A aquest model policial es va arribar a l'any 1994, quan el govern holandés va decidir unificar les 148 policies municipals que havien coexistit, des del 1957, amb el que llavors era el cos de policia nacional (Korps Rijkpolitie) que depenía del Ministeri de Justícia holandés. 

Des del 1957 fins al 1994 el sistema de policia de naturalesa civil holandés es distribuia territorialment comptant amb 148 cossos de policia municipal que sota les ordres dels alcaldes, prestaven servei en aquells nuclis de població de més de 25.000 habitants. I amb un cos de policia nacional d'àmbit rural que prestava servei en aquells municipis que comptaven amb un cens menor dels 25.000 habitants. Els cossos referenciats operaven seguint un sistema de policia integral, on cada cos era el responsable en matèria de policia en cada territori.

Després de passar per diverses fases, que han estat objecte d'estudis, en les quals es van produir desajustos en el servei, en la definició de les noves autoritats de seguretat pública del país i en la manera d'organitzar i estructurar un nou desplegament del nou únic cos de policia nacional holandés, que tenia com a repte principal mantenir el grau de satisfacció, presència i proximitat al territori, es va arribar al que actualment es vigent.

La nova organització del sistema de policia holandés de 1994 va crear un únic cos de policia nacional de naturalesa civil que actuaria de forma integral, però que va haver d'establir una estructura territorial de 25 regions policials anomenades forces regionals de proximitat i una estatal de suport.

Les 25 regions policials depenen dels alcaldes i una nova figura estatal que s'assimilaria a la figura del delegado del gobierno i la força de suport estatal dependria novament del Ministeri de Justícia holandés.

Realment es pot dir, i així ho afirmen molts experts, que la nova organització, va acabar donant com a resultat un model policial de caire continuista al que es va establir al 1957.

Us recomano la lectura dels diversos estudis que hi ha sobre aquesta experiència.

Les polítiques públiques de seguretat a Holanda 


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GRAN COMENTADA FOTO DEL PERFIL INSTAGRAM DE MOSSOS

HABEMUS DIRECTOR GENERAL DE COORDINACIÓ DE POLICIES LOCALS DE CATALUNYA

LA PRESÈNCIA DE DONES EN ELS COSSOS DE POLICIA LOCAL A CATALUNYA