EL MODEL POLICIAL A CATALUNYA A DEBAT

Si parlem primer de Catalunya i el que el govern de la Generalitat preveia a principis de la legislatura amb el seu conseller d'interior al capdavant, podem dir que, per ara, no ha sortit cap esborrany d'una possible llei del sistema de policia de Catalunya. La dificultat de superar la greu crisi econòmica que pateix occident i fer esforços per mantenir les seves estructures de l'estat del benestar està per davant en totes les agendes dels governs.
Les retallades, però, que s'estan aplicant, no s'estan mostrant prou sòlides i més que un remei són una mesura perquè el malalt (l'estat del benestar) aguanti per veure si es troba el medicament (altres fórmules de gestió i producció) que l'ha de curar.


I en tot això, què pinta el model policial, per què s'obre aquest debat? A ningú se li escapa ja, a aquestes alçades de la legislatura a Catalunya, després d'haver guanyat CiU l'alcaldia de la ciutat de Barcelona fa ja 8 mesos i portar quasi 7 mesos de gestió de govern municipal, que s'han de plantejar models de gestió pública que tendeixin a l'eficàcia i l'eficiència, i en seguretat pública aquest model està per fer.


La crisi econòmica està portant a moltes administracions locals al col·lapse, l'administració de la Generalitat, per tots és ben sabut, els greus problemes de caixa que pateix. Això requereix una resposta madura i coherent més que una resposta que respongui a desideratums, modes, gustos i/o preferències ideològiques.


Abans d'emprendre un debat sobre el futur model policial, era de rebut, esperar els resultats de les eleccions generals que han donat al PP la majoria absoluta. És obvi que seguint la lògica dels nivells d'administració, primer s'havia de saber qui manaria a l'estat per poder endegar aquest debat que és urgent d'encetar i portar a bon port per moltes raons, però poden haver dues que són troncals, una és que el ciutadà té dret a una seguretat pública de qualitat, ben administrada i gestionada i segona aquesta seguretat pública ha d'estar lligada al model d'estat que tenim i al seu ordenament jurídic.


És obvi que l'ordenament jurídic actual possibilita un model de seguretat, com el coneixem, en cada realitat de l'estat. Aquest ordenament més que ordenar, sembla que desordena al donar la possibilitat de cohabitació en un mateix territori de cossos i forces de seguretat dels diferents nivells d'administració. Els costos d'aquest model policial que possibilita l'actual legislació són molt grans i els esforços per coordinar-lo es multipliquen segons es desplegui el marc legal en cada territori.


El PP, amb la majoria absoluta a l'estat, ha expressat en els mitjans de comunicació la seva intenció de reformar i actualitzar la vigent Ley de Cuerpos y Fuerzas de Seguridad del Estado la famosa Ley 2/1986, i fins i tot, legislar en favor d'una nova Ley de Policias Municipales de España.


Aquesta situació deixa el debat del futur model policial més en veus de Madrid, que no pas en veus de Catalunya, tot i que, la decisió final no serà tant una qüestió de veus, com una qüestió de vots al Congreso de los Diputados a Madrid.


Veurem aquest dijous 26 de gener de 2012 a l'auditori de CCOO a la Via Laietana, 16, si els ponents, són capaços de donar pistes per on aniran els plantejaments de futur d'uns i altres, si realment hi ha un model policial pensat o tot està per fer, si el PP tirarà pel dret, si independentment del que digui el PP a Madrid a Catalunya hi ha un model policial pensat que es pot encaixar en el futur marc legal.


Potser són masses espectatives, però, com sàbiament deia l'expert en seguretat pública Jaume Curbet (e.p.d.), acabo:  "en seguretat tot depèn del que mana".

Comentaris

  1. En Curbet tenia molta raó.
    Suposo que els canvis normatius vindran primer des de l'Administració central i, després, aquí es fará el desenvolupament; la part que ens deixin.
    Cal esperar que contemplin la policia local com a policia de primer nivell al seu territori, si més no a les grans poblacions.

    ResponElimina

Publica un comentari a l'entrada

Entrades populars d'aquest blog

LA GRAN COMENTADA FOTO DEL PERFIL INSTAGRAM DE MOSSOS

HABEMUS DIRECTOR GENERAL DE COORDINACIÓ DE POLICIES LOCALS DE CATALUNYA

LA PRESÈNCIA DE DONES EN ELS COSSOS DE POLICIA LOCAL A CATALUNYA