LA DIRECCIÓ GENERAL DE COORDINACIÓ DE POLICIES LOCALS DE CATALUNYA: UN SUPORT I EINA DE CONTROL PER AL MÓN LOCAL

El mes d'agost del passat any 2023, coneixiem al nou director general de coordinació de les policies locals de Catalunya. Una direcció general que va estar assumida en un primer moment per la directora general d'administració de la seguretat.


No ha donat gaire temps per molt, però, el que cal plantejar-se en el futur govern de la Generalitat i, sobretot, dins de la conselleria d'interior és el paper i funcions que ha de desenvolupar aquesta direcció general dins del marc estatutari en el que disposa el seu article 164, que, fent una interpretació amplia i generosa, dóna per molt.

Per tothom és ben sabut que el món local opera en tot el seu àmbit competencial sobre un principi d'autonomia que li dóna cert marge d'independència alhora d'organitzar-se en totes les seves àrees, però, al meu entendre, el marc competencial estatutari pel que fa a les policies locals dóna per més del que s'ha fet i es fa. Només cal voluntat política, muscular la direcció general i posar al capdavant un director/a general que s'ho cregui i exerceixi com a tal. Tal com fa el seu homòleg director general de la policia als mossos d'esquadra.

Hi ha molt per fer en la ordenació i la coordinació dels cossos de policia local de Catalunya i els plantejaments han de passar clarament per un paper més rellevant de la direcció general de coordinació de policies locals de Catalunya.

El seu paper en els propers anys passa per:

1.Cal plantejar un mapa de possibles associacions de serveis de policia local entre municipis.

2.Cal resoldre definitivament què fem amb els cossos de vigilants municipals.

3.S'ha de plantejar un servei de deontologia i d'afers interns per als cossos de policia local depenent de la direcció general.

4.S'han de plantejar auditories i inspecció de serveis per controlar i vetllar per la qualitat del servei policial local que rep la ciutadania establint PNT estandaritzats.

5.S'han d'homogeneïtzar i establir els processos de selecció per al nou accés i la promoció en els cossos de policia local.

6.Cal potenciar juntament amb l'ISPC la formació específica per als cossos de policia local.

7.Cal cercar la fòrmula juntament amb la part social de conveni únic per a les policies locals de Catalunya tenint en compte les diferents realitats locals.

8.Cal seguir en el procés d'homogeïnització de la imatge corporativa dels cossos de policia local així com dels recursos materials policials.

Principalment aquests aspectes i d'altres que poden quedar en el tinter però que són prou importants per a que l'eina de la direcció general de coordinació de policies locals de Catalunya sigui un potenciador del sistema de policia en el món local a Catalunya.

La xarxa de policia de proximitat que poden garantir la suma dels cossos de policia local i els cossos de vigilants municipals (cercant la fòrmula per a passar a ser cossos de policia local), és la garantia de que tot el territori català disposi d'un servei local de policia de proximitat amb el suport del cos de mossos d'esquadra i totes les seves especialitats.

Garantir el dret a la seguretat pública a Catalunya passa per una direcció general de coordinació de policies locals i una direcció general de la policia que sumin tot el potencial del sistema de policia i el posin al servei de la ciutadania.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GRAN COMENTADA FOTO DEL PERFIL INSTAGRAM DE MOSSOS

HABEMUS DIRECTOR GENERAL DE COORDINACIÓ DE POLICIES LOCALS DE CATALUNYA