12 DE MAIG 2024, UNA NOVA OPORTUNITAT PER AL SISTEMA DE POLICIA CATALÀ

 El proper 12 de maig de 2024 es celebraran les eleccions catalanes i gaudirem d'una nova oportunitat per al sistema de policia a Catalunya.


S'haurà de veure en els programes electorals de les diferents opcions polítiques què ofereixen a la ciutadania en aquest servei essencial que és la seguretat, que va molt lligat a la prevenció i a la convivència. I que a més, és una de les primeres si no la primera preocupació de la ciutadania a la ciutat de Barcelona i altres poblacions catalanes.

Tradicionalment, els programes electorals passen molt de puntetes per a aquest gran servei que ocupa a quasi 30.000 funcionaris públics entre cossos policials (locals i autonòmic). Funcionaris de policia que van en augment i que poden passar la xifra de més de 30.000 en els propers anys. Per tant, una gestió de recursos públics prou important que representa més de 1.800 milions d'euros pel que fa només al departament d'interior i segurament una xifra no menys important si sumem tots els pressupostos de les àrees municipals de seguretat de tots els ajuntaments de Catalunya.

Que les veus de diferents actors socials, polítics, clamen per una millor gestió de tot aquest potencial de recursos públics és una constatació.

Que cal cercar fòrmules per a una millor optimització dels recursos que passi per reformes legislatives autonòmiques actualitzant les lleis 16/1991 de les policies locals de Catalunya i la llei 10/1994 del cos de la policia de la Generalitat de Catalunya, a banda d'articular processos àgils d'associacionisme entre municipis per a la prestació compartida de serveis de policia local, va més enllà d'una necessitat expressada per entitats municipalistes com l'Associació Catalana de Municipis, o la Federació Catalana de Municipis, així com la pròpia Àrea Metropolitana de Barcelona.

La seguretat és i serà un servei troncal de les administracions catalanes en els propers anys perquè així ho expressa la ciutadania quan és preguntada per les seves preocupacions.

No es pot serguir mirant cap a un altre costat o seguir amb els mateixos plantejaments per donar respostes a nous reptes, quan clarament han quedat obsolets models del passat.

Una altra qüestió cabdal, resoldre l'encaix dels cossos de Guàrdies i Vigilants Municipals en el sistema de policia de Catalunya fent les reformes necessàries per a que aquests cossos passin a ser cossos de policia local i puguin desenvolupar totes les competències com a policies de proximitat en el territori on presten servei amb totes les garanties.

El nou govern que surti de les properes eleccions catalanes ha de ser un govern diligent, avesat a resoldre de forma executiva qüestions fonamentals de funcionament dels serveis públics que porten anys pendents d'abordatge.  

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GRAN COMENTADA FOTO DEL PERFIL INSTAGRAM DE MOSSOS

HABEMUS DIRECTOR GENERAL DE COORDINACIÓ DE POLICIES LOCALS DE CATALUNYA

LA PRESÈNCIA DE DONES EN ELS COSSOS DE POLICIA LOCAL A CATALUNYA