LA PRESÈNCIA DE DONES EN ELS COSSOS DE POLICIA LOCAL A CATALUNYA

 


Demà divendres 8 de març de 2024, tornarem a celebrar el dia de la dona, i aquest bloc complirà el seu 12è aniversari amb moltes reflexions escrites i que malauradament, amb el pas dels anys, encara moltes, segueixen vigents.

La presència de dones en els cossos de policia local de Catalunya no és una questió de generació espontània.

Han hagut d'haver reformes legislatives en els darres anys per a que la seva presència augmenti en totes les seves escales i categories, però, encara queda molt per a assolir una paritat que faci justícia al tipus de societat a la que serveixen els diferents cossos de policia local.

Quan aprofundim en un sector com el de la seguretat pública local, seguim veient reticències i sobretot, micromasclismes, en definitiva masclismes.

Hi ha moltes formes de micromasclismes i sobretot, hi ha un masclisme institucional en els cossos de policia local que, ben trabat, dificulta la consecució de l'objectiu de les polítiques públiques d'igualtat.

Als cossos de policia local a Catalunya hi ha bretxa salarial, velada, disfressada, però hi és. En forma de promocions, en forma de destins, en forma d'assignació de serveis, etc. Hi ha sostre de vidre, però no qualsevol vidre, vidre blindat per un masclisme implacable que manté al poder polític hostatge i que només és permeable a determinats interessos que estan lluny dels principis del mèrit, la capacitat i la igualtat.

Tota una maquinària, la de les diferents administracions locals, amb els seus màxims responsables funcionarials al capdavant, en la seva majoria homes, en la que els polítics, si no és per llei, per tant, obligant, no aconseguiran mai la igualtat i la paritat en estructures que han estat i estan marcadament liderades per homes que tenen unes concepcions culturals llunyanes als preceptes i ideals polítics del segle XXI a Europa. 

D'aquest masclisme institucional, també en són víctimes alguns homes que no pensen igual i que no estan alineats als preceptes que han imperat en aquests col·lectius durant moltes dècades.

Els cossos de policia local amb l'arribada de la mirada de la dona, estan canviant. Els col·lectius dels cossos de policia local a Catalunya estan canviant en les relacions que s'estableixen entre els seus membres, i no són més diferents de les que es produeixen en altres col·lectius com per exemple el de la salut pública.

Amb la incorporació de més dones, amb la consecució de la paritat en el sí dels cossos policials, al meu entendre, o arriben dones a les màximes categories de comandament i direcció policial de les prefectures amb les mateixes categories professionals que els homes o un masclisme subtil, amb la complicitat de la inacció política, continuarà regnant col·lectius suposadament paritaris.

La paritat ha d'existir en totes les categories o no assolirem la igualtat en aquests col·lectius tan importants per donar un bon servei a la ciutadania.

Queda molt per fer i si ha de ser per llei, no quedarà altre camí.  


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GRAN COMENTADA FOTO DEL PERFIL INSTAGRAM DE MOSSOS

HABEMUS DIRECTOR GENERAL DE COORDINACIÓ DE POLICIES LOCALS DE CATALUNYA