I JORNADA DE RECONEIXEMENT ALS COSSOS DE GUÀRDIES I VIGILANTS MUNICIPALS. TAULA RODONA "EL FUTUR DELS COSSOS DE GUÀRDIES MUNICIPALS A CATALUNYA"

 



Us deixo en aquest post la meva intervenció d'ahir en el marc de la taula rodona sobre el Futur de les Guàrdies Municipals a Catalunya:

Salutacions a les autoritats i assistents.

Avui estic aquí amb vosaltres gràcies a Josep Lluís, secretari de la Associació de Guàrdies Municipals de Catalunya. Un contingent de 430 homes i dones que donen servei de seguretat local en 115 municipis de Catalunya a més de 400.000 habitants.

Gràcies Josep Lluís per seguir i per valorar les reflexions que comparteixo sobre la seguretat a Catalunya, en clau local, al meu BLOC de SEGURETAT HUMANA: Reflexió per a l'acció, i gràcies per valorar les aportacions que us deixo a LES XARXES SOCIALS al meu perfil de Twitter @jcdeblas, com a llicenciat en filosofia, màster en polítiques públiques de seguretat, postgrau en gestió de la seguretat local, ex-cap de la policia local de Canet de Mar i ciutadà a Sant Cugat del Vallès.

A la pregunta, quina importància té la seguretat local en el context més ampli de la seguretat a Catalunya i quin es el paper que han desenvolupar les Policies Locals i els cossos de Guàrdies Municipals?

Preguntar quina importància té la seguretat local en el context més ampli de la seguretat a Catalunya a un ex-cap de policia local....només té una resposta: La seguretat local és la primera resposta pública de seguretat i de prevenció des de l'administració municipal a les persones, a totes les persones.  La primera garantia de protecció dels drets i llibertats,  la porta d’entrada, el servei més proper, el que col·labora, reforça i complementa d’altres serveis públics i privats, que sumen seguretat i proximitat a la població local...el cos de bombers, el CME, agents rurals, protecció civil, seguretat privada, emergències mèdiques, neteja i manteniment, tot tipus de voluntariat, etc. La pròpia ciutadania. El seu paper és essencial.

L’actual marc legislatiu policial necessita urgentment ser interpretat sense miopies, amb les ulleres de sumar voluntats, talents i recursos. Tenint en compte tot el marc legislatiu actualment vigent, que dona per molt si hi ha voluntat política entre totes les administracions, la seguretat local té un paper molt important en el marc de la coproducció i la corresponsabilitat de la seguretat a Catalunya, entès el concepte de seguretat en sentit ampli més enllà de la seguretat ciutadana funció més pròpiament policial.

La seguretat entesa com a dret personal que segons l'EAC en el seu article 15 ens apunta, és una competència transversal on la policia local i en el cas que ens ocupa els Vigilants Municipals o Guàrdies són un actor més dins de les polítiques públiques dels diferents àmbits de govern dels diferents nivells d'administració.

I per què dic això, doncs perquè els plantejaments de les polítiques públiques i les assignacions pressupostàries a aquestes, sumat a formes diverses i creixents de col·laboració, cooperació, coordinació i corresponsabilització entre els poders públics i entre aquests, la societat civil i les empreses tenint en compte sempre de l’eix local-global (allò global afecta localment i allò local afecta globalment) són la base de l'èxit o la contribució al fracàs d'una governança que es produeix alhora entre totes les administracions competents.

La seguretat en sentit ampli es ressent de la falla de les polítiques públiques plantejades per totes les administracions i en molts casos d'aquestes falles se'n deriven problemàtiques de seguretat ciutadana, de convivència, d'incivisme, manca d'accés habitatge, índex d'atur alt, etc., que emergeixen i es manifesten a nivell local, a les que els ajuntaments com a administració més propera a la ciutadania han de donar resposta perquè són requerits pels veïns i veïnes.

La ciutadania de pobles i ciutats no va al conseller d'interior o al ministre de l'interior a plantejar les problemàtiques locals que els afecten, van als alcaldes i alcaldesses.

I és aquí on molts pobles es plantegen la creació de cossos de policia local o de Vigilants o Guàrdies Municipals, per poder donar una resposta de seguretat local als veïns i veïnes que estigui sota el seu àmbit de control de gestió.

Altra qüestió és per què es plantegen la creació d'aquests cossos quan la Generalitat de Catalunya, segons la legislació vigent, hauria de donar una resposta de seguretat local en els municipis que no disposen de policia local.

Respecte al paper que han de desenvolupar les Policies Locals i els cossos de Guàrdies Municipals, segons la legislació vigent, el considero cabdal com a actor bàsic per la garantia del dret personal a la seguretat de tota la ciutadania visqui on visqui, des del poble més petit a la ciutat de Barcelona. Cal cercar la fórmula per garantir un servei bàsic de policia local a tot el territori de Catalunya.

Tenim l’oportunitat que ens presenta poder legislar una nova llei del sistema de policia de Catalunya que actualitzi les lleis autonòmiques sobre policia i encaixi amb la llei d’ordenació del sistema de seguretat pública de Catalunya, per poder garantir el dret a la seguretat arreu del país. El paper ho aguanta tot, la clau és que sigui una nova legislació capaç de donar resposta als reptes d’avui i els del futur més immediat i que contempli possibilitats de reforma i adaptació als canvis que es vagin produint en la nostra societat.

PER CLOURE LA INTERVENCIÓ

Sense seguretat local no hi ha seguretat global. Les policies locals, municipals, guàrdies urbanes, vigilants, són l’ADN de la prevenció i la seguretat local a Catalunya. Actualment la seguretat local necessita, com a mínim, el mateix reconeixement que qualsevol altre cos policial i més inversió per poder fer front a les noves amenaces i incerteses d’un mon globalitzat a més del suport i la confiança de la ciutadania de cada municipi.

I acabo, pensem que si a nivell local no hi ha una resposta de seguretat, per petita que sigui, algú altre de diferent nivell d’administració s’haurà de fer càrrec i ja veiem que amb el sistema actual malauradament no arribem, per tant, alguna cosa diferent cal fer.


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GRAN COMENTADA FOTO DEL PERFIL INSTAGRAM DE MOSSOS

HABEMUS DIRECTOR GENERAL DE COORDINACIÓ DE POLICIES LOCALS DE CATALUNYA

LA PRESÈNCIA DE DONES EN ELS COSSOS DE POLICIA LOCAL A CATALUNYA