EL FUTUR DE LES FRONTERES DE LA UNIÓ EUROPEA

 


El tema de la gestió de les fronteres és d'una complexitat enorme, és una situació que ve de molt lluny perquè des de que es van establir fronteres amb el naixement dels estats,  la lliure circulació de persones i mercaderies arreu del món sempre ha estat objecte de polèmiques, negociacions entre governs estatals, conflictes i malgrat el segle XXI està molt avançat cronològicament, l'ideal d'un govern mundial que ho reguli tot queda en l'ideari de filòsofs com Kant entre d'altres i poca cosa més.

Frontex va néixer al 2004 per ajudar als estats membres de la Unió Europea (UE) i als paisos associats al conveni Schengen a protegir les fronteres exteriors de l'espai de lliure circulació de la UE.



La frontera entre el Marroc i Espanya (UE) està gestionada pels governs marroquí i espanyol mitjançant els seus cossos policials respectius.

Potser una millor manera de gestionar les fronteres de la UE seria que Frontex es fes càrrec de totes, establint una única metodologia d'actuació en les mateixes i que les negociacions entre els estats fronterers a la UE i el govern de la UE fos bilateral i amb uns clars protocols d'actuació consensuats per tots els estats membres de la UE  i d'aplicació en totes les fronteres europees per tal de regular el fenomen de la immigració descontrolada i la gestionada per les màfies.

L'altra qüestió important és com ajudar a establir en els paisos que no estan a la UE, governs que permetin un desenvolupament dels potencials d'aquests, i en especial els del continent africà.



Àfrica té un potencial enorme igual que tota la Amèrica Llatina, són per a la UE una gran oportunitat, però, al meu entendre, manquen dos eixos fonamentals, el primer és que cal establir polítiques de cooperació en aquells àmbits que generin oportunitats de millora en orígen als paisos africans i de la Amèrica llatina, perquè puguin assolir societats amb oportunitats i qualitat de vida i benestar. 

Mentre en origen hi hagi societats on no es pugui viure amb dignitat, els drets humans no es respectin, es passin penúries i les perspectives de futur siguin nul·les fets com els succeïts recentment a la frontera entre el Marroc i Espanya (UE) es molt provable que cada vegada es donin més sovint i això requereix una resposta a molts nivells però una d'elles és la de que Frontex es faci càrrec de totes les fronteres de la UE.     



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GRAN COMENTADA FOTO DEL PERFIL INSTAGRAM DE MOSSOS

HABEMUS DIRECTOR GENERAL DE COORDINACIÓ DE POLICIES LOCALS DE CATALUNYA

LA PRESÈNCIA DE DONES EN ELS COSSOS DE POLICIA LOCAL A CATALUNYA