22.006 EFECTIUS POLICIALS. EL NOU SOSTRE DE LA PLANTILLA DEL COS DE MOSSOS.

La darrera Junta de Seguretat de Catalunya ens ha deixat un nou sostre per a la plantilla del cos de la policia de la Generalitat de Catalunya fixat en 22.006 efectius policials entre totes les categories.

Un gran assumpte a dirimir per part dels màxims responsables de la seguretat pública a tots els nivells d'administració, és el nombre d'efectius de les plantilles dels cossos policials que han d'haver en cada cos policial.

Havia una resolució del Parlament de Catalunya que fixava en 4,5 policies per cada 1.000 habitants la ràtio d'efectius que hauria d'haver en el territori, sigui quina sigui la part de territori a prestar aquest servei. Un servei que està contemplat i admés per totes les polítiques públiques de seguretat com a dret social que la ciutadania té dret a rebre.

La qüestió que mai ha quedat clara en aquesta ràtio fixada pel Parlament de Catalunya és qui composa aquest 4,5 policies per cada 1.000 habitants i en funció de què i per a què.

Si la lògica que segueix admetre que la seguretat pública és un dret social que cal garantir seguint el compliment d'aquesta ràtio de 4,5 policies per cada 1.000 habitants, no és de rebut que cada ajuntament contribueixi a aquest 4,5 segons la seva capacitat econòmica, perquè llavors entrem en contradicció amb el que es pretén que és garantir la seguretat pública arreu del territori i sobretot en aquells territoris més desafavorits on la ciutadania no es pot costejar una seguretat privada com a complement a la seguretat pública ofertada per les administracions públiques dels diferents nivells d'administració.

Establir un sostre de plantilla del cos de mossos com el que a la Junta de Seguretat de Catalunya s'ha fet, és orientador, i hauria de tenir un impacte alhora de plantejar-se un estudi dins de la Direcció General de Coordinació de Policies locals del Departament d'Interior amb efectes reals sobre les plantilles dels cossos de policia local a Catalunya. 

Cal establir el sostre de les plantilles dels cossos de policia local i establir mecanismes d'associació de serveis de seguretat local entre ajuntaments àgils per tal de garantir un servei de policia local adient sumant capacitats i recursos per servir millor a la ciutadania i garantir el dret social a la seguretat pública.

No podem seguir instal·lats en aquesta atomització del sistema de seguretat pública amb més de 200 cossos de policia local i el cos de mossos.

Si entenem la seguretat pública com un dret social cal crear un sistema de policia que superi l'actual sistema policial atomitzat i asimètric, que deixa en mans dels ajuntaments i segons la seva capacitat econòmica, una part molt important del servei bàsic de policia de proximitat al que molta part de la ciutadania del territori no pot accedir.

Per altra banda, cal un veritable sistema de policia únic, que no cos de policia únic, que es construeixi no sols basat en els principis de coordinació, col.laboració, cooperació, complementarietat i les bones relacions entre cossos. 
Cal un sistema de policia únic que comparteixi recursos materials, tècnics, tecnològics, coneixement, informació, procediments, dispositius, etc., de forma sistemàtica i sistematitzada, no de forma puntual o basada en les relacions personals.

Si aquest sostre de plantilla de mossos de 22.006 ha de servir per començar a plantejar-se aquest escenari de futur, benvingut sigui.

Si ha de venir aquest nou sostre com a un nou element del "gatopardismo" tradicional tan acomodat en el departament d'interior des dels anys 90 després de les lleis 16/1991 de policies locals a Catalunya i la 10/1994 de la policia de la Generalitat de Catalunya Mossos d'Esquadra només sacsejat per una bona llei 4/2003 d'Ordenació del Sistema de Seguretat Pública de Catalunya, continuarem amb un sistema de policia esgotat i que difícilment podrà garantir el nou preuat dret social a la seguretat pública de qualitat.




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GRAN COMENTADA FOTO DEL PERFIL INSTAGRAM DE MOSSOS

HABEMUS DIRECTOR GENERAL DE COORDINACIÓ DE POLICIES LOCALS DE CATALUNYA

LA PRESÈNCIA DE DONES EN ELS COSSOS DE POLICIA LOCAL A CATALUNYA