MANIFESTACIÓ DE COSSOS DE SEGURETAT DE L'ESTAT A BARCELONA. POSSIBLES CLAUS A INTERPRETAR PER QUÈ.

Ahir dissabte 20 de gener de 2018, Barcelona, novament va ser l'escenari d'una reivindicació de col·lectius policials.

Cal recordar que fa un any, concretament, el 17 de gener de 2017, Barcelona, era també l'escenari de protesta d'una manifestació de col·lectius policials.

És innegable que quelcom s'està movent dins dels col·lectius dels cossos i forces de seguretat pública arreu de l'estat, però, que prenen forma de manifestació a la ciutat de Barcelona. Casualitat? Estratègia?

Barcelona és una ciutat oberta al món i cal tenir present que és la tercera ciutat més visitada d'Europa i la vuitena del món, per tant, quelcom que esdevé en l'escenari de la ciutat de Barcelona, té impacte internacional i per suposat, nacional.

Tot el que s'està vivint a tots nivells, però sobretot a nivell polític, està sacsejant estructures, i les estructures d'ordre no queden al marge.

És palés que des del 1986, any en que es va aprovar i entrar en vigor la Llei Orgànica de Cossos i Forces de Seguretat a l'estat espanyol, han passat moltes coses i sobretot hi ha qüestions que no són gens menors.


La globalització de múltiples problemàtiques que afecten a la seguretat pública a nivell mundial, al capdavant fonamentalment el fenòmen del terrorisme jihadista, han provocat en els col·lectius policials de tota Europa una consciència real de que les coses han canviat i que aquelles dinàmiques de servei de finals del segle XX primers moments del segle XXI, ja no serveixen per estar a l'alçada dels reptes que planteja la seguretat a nivell global i que es manifesten localment en qualsevol moment i indret del territori abans percebut com a més controlat i menys canviant.


Qualsevol policia sigui d'un cos local, autonòmic, estatal, supraestatal, etc., es pot trobar en qualsevol moment en la necessitat de donar resposta, no ja a situacions locals més suposadament controlades, si no a situacions que poden desbordar la seva capacitat operativa de resposta i la del cos a la que pertany si parlem de cossos de policia local.

Els fets viscuts com el del 17 d'agost de 2017 a Les Rambles de Barcelona, on van morir 13 persones i més de 100 van resultar ferides per atemptat terrorista, van deixar palés que l'estat espanyol no resta exclós als efectes d'aquesta barbarie que es manifesta arreu del món en qualsevol moment.


Situacions locals, com el moment polític que es viu entre Catalunya i el govern de l'estat espanyol tampoc són les més ideals ni el marc idoni per centrar-se en recomposar un sistema de policia.
L'actual sistema de policia demana, des de fa molt de temps i cada cop amb més força des de la part social (sindicats) i des de les associacions de comandaments més tècniques, una adeqüació del sistema de policia a la realitat "glocal" a la que ha de donar resposta i que evidencia aquesta realitat, que el sistema de policia actual, atomitzat, depenent de tres nivells d'administració, coordinat i que coopera sota directrius polítiques absolutament diverses i dispars segons els governs de torn, genera avantatges als delinqüents i fa insostenible un sistema de policia eficient capaç d'afrontar els reptes que la realitat "glocal" demana amb una ciutadania del món, cada cop més interconnectada, amb capacitat de mobilitat entre territoris com mai a la història de la humanitat i que demana sentir-se segur en qualsevol lloc d'Europa i si es possible del món.

A tot això, cal remarcar que la tendència dels polítics, en general, a ingerir i a instrumentalitzar els cossos de policia de qualsevol nivell d'administració, segons les ideologies de les seves polítiques públiques de seguretat, perjudica enormement al sistema de policia i el fa a totes llums més ineficient per a l'abordatge de les problemàtiques de seguretat pública.


No estranyi veure alguns polítics encapçalant manifestacions de membres de cossos policials alineant-se a reivindicacions i altres fent proclames i gestos permanents contra els cossos policials. Amb aquests escenaris entendre les esquizofrènies que viuen els directius policials i les plantilles, no costa gaire. Això tampoc és bo per al sistema de policia.



El treball de replantejament del sistema de policia és ingent i absolutament i cada cop més necessari. Urgent.

Cal una nova Llei Orgànica del Sistema de Policia de l'estat espanyol i anar més enllà, caldria una directiva europea molt treballada i consensuada per poder servir de norma bàsica per al desenvolupament de les lleis orgàniques del sistema de policia europeu. Hem d'anar cap aquí o no tindrem un sistema de policia sostenible, eficient i amb prou musculatura per ser capaç de respondre adequadament a cada repte "glocal" que es presenti en la proximitat del terriori més conegut de cadascú.

Que tinguem sort!!



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GRAN COMENTADA FOTO DEL PERFIL INSTAGRAM DE MOSSOS

HABEMUS DIRECTOR GENERAL DE COORDINACIÓ DE POLICIES LOCALS DE CATALUNYA

LA PRESÈNCIA DE DONES EN ELS COSSOS DE POLICIA LOCAL A CATALUNYA