SOBRE LA PERCEPCIÓ DE DESLEGITIMITAT POLICIAL

La legitimitat policial és fonamental en tota societat d'ordre democràtic.


Entendre que les funcions de la policia són legítimes i un bé comú que garanteix l'exercici dels drets i llibertats de tothom és, o hauria de ser quelcom a no posar mai en dubte en qualsevol societat democràtica.

Per què ara, avui, hi ha debat al respecte de la legitimitat policial?

Per què es percep amenaçada aquesta legitimitat?

La figura d'ordre del policia, és una de les que hi ha en la nostra societat (com d'altres com poden ser els pares i mares, els/les mestres, els/les metges/ses, els capellans de les parròquies, etc.), i necessita ser legitimada i percebre's com a tal, així com la resta de figures d'ordre en una societat.

És obvi que la primera font de legitimació han de ser els propis membres dels cossos policials que amb els seus actes ètics i actuacions d'acord als compromisos deontològics adquirits per les organitzacions policials, sempre ajustades a l'ordenament jurídic, s'ajustin al que s'espera d'un policia.

Dit això, hi ha que preguntar-se, per què ara els col•lectius policials viuen i senten amenaçada la legitimitat de la figura d'ordre que representen?

Al meu entendre hi ha quatre factors fonamentals que incideixen profundament en la erosió de la legitimitat policial.

Un primer factor seria les formes d'assumir les funcions d'autoritat de determinats líders/resses polítics/ques.

Un segon factor seria la instrumentalització dels col•lectius policials com element d'erosió de l'adversari polític.

Un tercer factor seria el maltracte informatiu que es dóna a les figures d'ordre en molts mitjans de comunicació.

I un quart factor, lligat al tercer, però al meu entendre  amb més incidència, degut a que el llenguatge no només és patrimoni dels mitjans de comunicació, és l'ús del lleguatge que es fa tant a les xarxes socials, premsa escrita, tertúlies de ràdio, debats de cafè, etc., quan es parla o escriu sobre la policia.

Tots aquests quatre factors combinats, estan sent letals per a la legitimitat policial, generant opinió en negatiu cap a la figura d'ordre i autoritat que representa la policia.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GRAN COMENTADA FOTO DEL PERFIL INSTAGRAM DE MOSSOS

HABEMUS DIRECTOR GENERAL DE COORDINACIÓ DE POLICIES LOCALS DE CATALUNYA

LA PRESÈNCIA DE DONES EN ELS COSSOS DE POLICIA LOCAL A CATALUNYA