REFLEXIÓ SOBRE LA FIGURA D'AGENT CÍVIC

Sense ànim de malmetre la bona intenció amb la que molts ajuntaments han desenvolupat la figura de l'agent o agents cívics en el seu municipi, penso que ens cal una reflexió i valoració d'aquest recurs públic més enllà dels plans d'ocupació que van lligats en la majoria dels casos a aquest "servei municipal".
Realment han estat efectius aquests cossos o servei d'agents cívics? Han complert els objectius des d'un punt de vista operatiu pel que fa al control del compliment de les ordenances de civisme en els diferents ajuntaments? Quina memòria d'activitat de servei per exercici de transparència presenten a la ciutadania? Quina relació cost benefici social representa aquest servei per a la ciutadania? Són un servei autosuficient o requereixen d'un suport funcionarial per part, normalment, de la policia local?

En cap cas és un servei municipal recollit a la Llei de Bases de Règim Local, és un invent que es va desenvolupar en un moment determinat degut a la manca de policies locals en les plantilles municipals lligat a la crisi econòmica i a la LRSAL que no permetia augments de plantilles dels cossos policials locals. Sembla que per a l'any 2025 la taxa de reposició que només permetia als ajuntaments reposar només plantilla jubilada serà aixecada i entrarem en una fase de gràcia per a l'augment de plantilles en les administracions públiques degut al fort envelliment de les mateixes. Potser serà el moment de replantejar "bunyols" del passat i començar a posar fil a l'agulla al que es necessita per a mantenir l'ordre i la pacífica convivència en els carrers i places de les poblacions. Serà el moment de plantejar fòrmules per augmentar plantilles policials locals, crear les possibilitats més àmplies d'associacions de cossos de policia local entre ajuntaments, deixar que els cossos de Vigilants i Guàrdies Municipals passin a ser cossos de policia local, i que pels carrers de pobles i ciutats tinguem agents uniformats amb principi d'autoritat i pressumpció de veracitat, ergo, policies, per ocupar-se d'una funció que els hi és pròpia per la llei 16/91 de policies locals de Catalunya i per la que són autosuficients sense la necessitat de doblar recursos públics. Vetllar pel compliment de les ordenances de civisme i denunciar conductes contràries a les mateixes amb totes les garanties és una feina de la policia local i els cossos de vigilants i guàrdies municipals.

Sempre tot el suport als companys i companyes dels cossos de vigilants i guàrdies municipals dels que sabeu sobradament què en penso. Heu d'acabar sent cossos de policia local.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GRAN COMENTADA FOTO DEL PERFIL INSTAGRAM DE MOSSOS

HABEMUS DIRECTOR GENERAL DE COORDINACIÓ DE POLICIES LOCALS DE CATALUNYA

LA PRESÈNCIA DE DONES EN ELS COSSOS DE POLICIA LOCAL A CATALUNYA