URGEIX UNA DIRECCIÓ GENERAL DE COORDINACIÓ POLICIES LOCALS

 L'organigrama del decret actual del departament d'interior de la Generalitat de Catalunya contempla des de que ERC es va fer càrrec del departament, una direcció general de coordinació de les policies locals, que encara avui, resta sense estructura ni director/a general, ja que les funcions les té assumides provisionalment la directora general de l'administració de la seguretat.


Les funcions d'aquesta nova direcció general de coordinació de policies locals son clares i consten en el sí del decret i en  l'organigrama del departament:

1. Proposar el desenvolupament dels sistemes d'informació i telecomunicacions en l'àmbit de les policies locals.

2. Proposar els criteris per coordinar la tècnica operativa de les policies locals de Catalunya.

3. Efectuar els requeriments que la normativa en matèria de policies locals estableix.

4. Confeccionar els documents d'acreditació professional dels membres de les policies locals i vigilants municipals de Catalunya i gestionar el registre de policies locals i vigilants municipals de Catalunya.

5. Tramitar les sol·licituds d'autorització de creació de cossos de policia local quan sigui legalment exigible i les sol·licituds d'autorització dels acords de col·laboració entre municipis per a la prestació dels serveis de policia local.

6. Col·laborar amb l'Institut de Seguretat Pública de Catalunya en la determinació dels criteris bàsics de selecció i l'organització dels cursos d'accés, formació continua, especialitats i promocions de les policies locals de Catalunya.


Ens trobem que de les 6 competències a exercir de la llei 4/2003 d'ordenació del sistema de seguretat pública de Catalunya que té assignades aquesta direcció general només la 4 i la 5 pròpiament dependrien de l'acció directa de la direcció general de coordinació de les policies locals. I concretament, la 4 que és una competència executiva directa perquè recull en termes de "confeccionar" els documents d'acreditació professional dels membres de les policies locals i vigilants municipals de Catalunya, encara es deixa en mans de cada municipi. El tipus d'acreditació professional que ha de recollir el TIP de cada membre del cos en cada municipi normalment no recull una estandardització i per tant son molt susceptibles de ser falsejats. 

Si ni una cosa tan elemental com la de confeccionar els documents d'acreditació professional dels membres de les policies locals i vigilants municipals de Catalunya som capaços d'articular des del departament d'interior per amb una cosa tan simple, generar sistema de policia, i saber sempre en tot moment quants efectius de policia local i vigilants exactament hi ha a cada municipi en actiu, com podem pretendre demanar més a una direcció general de coordinació de policies locals que és a totes llums necessària i importantíssima per a la seguretat pública a Catalunya.

Jo puc entendre que és molt complicat trobar una persona de consens entre tants lobbies de poder de les diferents organitzacions del món local que sigui la més adequada per articular una direcció general de coordinació de les policies locals a Catalunya.

Això demostra, no sols la complexitat de la tasca a desenvolupar en aquesta direcció general, si no la xarxa d'interessos creats en la que actualment, encara avui, segueixen operant diferents actors influents des de molts àmbits en com es fan les coses en els ajuntaments, qui les ha de fer, qui es mereix què i qui no es mereix més del que té.

Cal una sacsejada en el món de la seguretat pública local i només serà possible amb la implicació i lideratge del departament d'interior de la Generalitat de Catalunya, el principi d'autonomia municipal no pot ser una barrera infranquejable des de la que operen impunement molts actors.

Els ciutadans i ciutadanes ens mereixem un servei local d'un sistema de policia de Catalunya lluny de capelletes atrinxerades en cada municipi on els regnes de taifes operen amb total impunitat.

Ens mereixem un sistema de policia ètic de veritat, un sistema de policia amb joc net, sense paranys.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GRAN COMENTADA FOTO DEL PERFIL INSTAGRAM DE MOSSOS

HABEMUS DIRECTOR GENERAL DE COORDINACIÓ DE POLICIES LOCALS DE CATALUNYA

LA PRESÈNCIA DE DONES EN ELS COSSOS DE POLICIA LOCAL A CATALUNYA