SOBRE ANTONI BALMÓN AL CICLE FER METRÓPOLI

 


Antoni Balmón Vicepresident executiu de la AMB i alcalde de Cornellà de Llobregat: "AQUEST MANDAT TOCA CREAR UN MECANISME QUE MILLORI LA SEGURETAT METROPOLITANA"

Ahir es va celebrar a Foment del Treball la primera sessió del cicle de conferències Fer Metrópoli, que s'emmarca en la iniciativa Rethink BCN de Foment del Treball.

Que un cert discurs de la "seguretat metropolitana" sempre ha intentat ja des dels anys 90 cercar un paper rellevant per donar resposta local als problemes metropolitans amb els recursos dels ajuntaments metropolitans, no ens ha de sorprendre.

Els ajuntaments per sí sols no poden donar les respostes glocals  que s'espera dels mateixos per separat i el sistema de policia de Catalunya, actualment en revisió en comissió parlamentària, al meu entendre va tard, degut a tots els anys esmerçats en utopies poc pragmàtiques que han distret a tots els responsables polítics en seguretat dels governs de torn.

L'Estatut d'Autonomia de Catalunya de 2006 no s'ha desplegat i desenvolupat en matèria de seguretat pública com el text dona de sí i com diuen els castellans "de esos polvos, estos lodos."

Davant la tossuderia de la realitat que fa dècades que demana una revisió del sistema de policia de Catalunya, aquesta reacció del vicepresident executiu de l'Àrea Metropolitana de Barcelona i alcalde de Cornellà Antoni Balmón, no és per sorprendre's i menys d'estranyar.

Els municipis ja sigui de l'AMB o no, tenen autèntics problemes per desenvolupar polítiques públiques de seguretat per moltes raons, la principal és una legislació policial autonòmica dels anys 1991 i 1994 que es salva per la llei 4/2003 d'ordenament del sistema de seguretat pública de Catalunya, però que quasi 20 anys després també caldria posar en solfa després d'haver fet els deures amb una llei del sistema de policia de Catalunya.

Si entenem ja la seguretat pública com un dret social, i aquí, poques veus dissonen, cal emmarcar les polítiques públiques de seguretat com quelcom més que la policia, però, que tenen en la policia un dels seus actors principals.

I això requereix recursos, sumar, gestionar millor, i bons lideratges polítics i tècnics en totes les àrees de govern alineats en resoldre totes les problemàtiques de proximitat i que algunes d'elles no poden tenir només respostes locals, perquè no és suficient.

El segle XXI no coneix de fronteres municipals, ni autonòmiques, ni estatals o supraestatals i el concepte glocal s'imposa i això requereix mentalitats obertes, cooperació, coordinació, suma entre municipis i un govern de la Generalitat de Catalunya sensible a resoldre els problemes de proximitat de la ciutadania i no t'han distret en generar estructures que s'allunyen més que s'apropen als problemes reals de les persones.

Esperem que la nova llei del sistema de policia de Catalunya faciliti una bona gestió i possibiliti una suma de recursos entre municipis de forma plàstica, adaptativa a necessitats ja sigui puntuals i/o estructurals sense por a perdre hegemonies que el cos de la policia de la Generalitat sempre tindrà per raons obvies. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GRAN COMENTADA FOTO DEL PERFIL INSTAGRAM DE MOSSOS

HABEMUS DIRECTOR GENERAL DE COORDINACIÓ DE POLICIES LOCALS DE CATALUNYA

LA PRESÈNCIA DE DONES EN ELS COSSOS DE POLICIA LOCAL A CATALUNYA