EL FENOMEN DEL "BOTELLOT" EN SEGURETAT HUMANA

 El fenomen del botellot està generant una problemàtica d'inseguretat i incivisme cada cop més estesa en les localitats catalanes i de la resta de l'estat.

  

Cal anar a la definició de la problemàtica per intentar aconseguir primer, entendre-la i tot seguit, cercar de quina manera es pot abordar la mateixa de la forma més efectiva, assolint sumar tots els actors que poden ajudar a resoldre la mateixa.

El fenomen del botellot no és nou, i va associat al costum tan arrelat a la nostra societat de consumir begudes alcohòliques per tal de passar-ho bé.

Moltes veus associen aquest nou escenari del botellot post-pandèmia al costum que ja venia de lluny i molt arrelat a les pràctiques de divertiment de la gent jove, i la necessitat d'alliberació de la pressió que ha viscut la població arrel dels confinaments i restriccions que han hagut de resoldre les autoritats degut a les exigències de salut per tal de mitigar els efectes de la pandèmia del COVID-19.

També val a dir que el tancament de l'oci nocturn pot haver fet créixer el nombre de participants en els botellots que abans de la pandèmia i amb una situació laboral de normalitat, eren clients d'aquests locals d'oci i per circumstàncies ara s'han adherit a aquest nou tipus de rituals de festa.

El que no és nou i que abans de la pandèmia tots els ciutadans i ciutadanes sabien, és que els botellots no estaven permesos a l'espai públic per diferents normatives locals i que els cossos policials venen treballant aquest fenomen com a mínim amb intensitat des de l'any 2005.

Què és nou? Què ha canviat? Què ha portat a la societat i a les seves autoritats a preocupar-se per aquesta problemàtica si aparentment ja estava regulada i s'actuava sobre la mateixa amb normativa de forma efectiva abans de la pandèmia?

Al botellot s'han sumat al meu entendre dos factors que encenen i multipliquen els seus efectes i fan molt complicat el seu abordatge des d'un punt de vista policial, un és la proliferació temporal-territorial, és a dir, és un fenomen que es produeix en qualsevol espai del territori amb unes determinades característiques i sobre les mateixes franges horàries. I un segon factor és el de la falta de respecte a l'autoritat que deriva en atemptat a l'autoritat en molts casos quan s'intenta actuar sobre la problemàtica del botellot, quan abans de la pandèmia, s'actuava i tot i que podia haver algun episodi de violència cap a la policia actuant, era un percentatge baix de casos.

Par altra banda, cal reconèixer que estem davant d'una societat en la que els valors de l'individualisme estan en extrem molt per sobre dels del col·lectivisme. Aquesta situació fa que les figures d'autoritat que representen i vetllen pels valors del que és col·lectiu, de l'interès públic, estiguin en crisi. Així ens trobem, com les figures del pare, mare, mestre/a, metge/essa, policia, polític/a, jutge/essa, militars, etc., no s'admeten com a figures que hagin de guiar, aconsellar, vetllar, jutjar, ensenyar, controlar, defensar, etc., a uns individus que han sofert un procés d'empoderament extrem. Per sort, no és la majoria de la societat, però, el fenomen del botellot és un indicador de que cal començar a plantejar-se canvis d'estratègies per abandonar aquesta senda d'irracionalitat que malmet i treu tot el sentit al que és important per al conjunt de la societat, la humanitat i és la bona vida en comú en pacífica convivència.    

  

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GRAN COMENTADA FOTO DEL PERFIL INSTAGRAM DE MOSSOS

HABEMUS DIRECTOR GENERAL DE COORDINACIÓ DE POLICIES LOCALS DE CATALUNYA

LA PRESÈNCIA DE DONES EN ELS COSSOS DE POLICIA LOCAL A CATALUNYA