DONES POLICIA. POLÈMIQUES REFORMES DE LES LLEIS DE MOSSOS I POLICIES LOCALS

 La recent reforma de la llei 16/1991 de policies locals de Catalunya ja ens va portar el primer brot de polèmica en alguns comentaris per les xarxes socials i en els debats de cafè en el sí dels entorns dels cossos de policia local.

Automàticament la seva aplicació es veu reflexada, per exemple, en aquesta nota de premsa d'aquest enllaç Nota de Premsa Ajuntament de Barcelona.

Aquesta setmana la polèmica ha tornat a encendre les xarxes socials i aquesta vegada els entorns del cos de mossos d'esquadra davant la modificació de la llei 10/1994 de la policia de Catalunya, cos de mossos d'esquadra. Consultar notícia en aquest enllaç Les dones tindran preferència per accedir i ascendir en cas d'empat al cos de mossos.

Que hi ha professions encara a dia d'avui que estan molt més masculinitzades i altres més feminitzades és una realitat. La qüestió rau en si aquesta manera de repartir funcions en la societat ha estat producte d'una imposició o ha estat producte d'un pacte consensuat fruit d'una anàlisi i estudi raonable i científic de capacitats i aptituds que ens determini quins perfils son més adients per a determinades funcions dins la societat.

   Imatge web CCMA del 54è Congrés Mundial Dones Policia Barcelona 2016

És molt provable que tot apunti a que ha estat més una imposició per tradició heretada de maneres de fer i de distribuir rols socials que fruit d'un estudi científic que ens recolzi el fenomen inqüestionable que se'ns presenta a totes llums que és que tenim unes professions més masculinitzades i altres més feminitzades, i que curiosament les més masculinitzades presenten millor remuneració.

El terreny és força pantanós en el que en aquest escrit intento caminar, però cada vegada més, hi ha més estudis científics, tesis doctorals, treballs de fi de grau, de fi de màster o de fi de postgrau que aborden aquesta realitat en el món policial. Segur que en altres àmbits també poden haver estudis i fora bo que els hagués, en el món de la infermeria, de la docència, etc., on aquí la realitat s'inverteix i potser també caldria determinar accions perquè es revertís també aquesta realitat.

Tornant al món policial i al que signifiquen aquestes reformes legislatives, considero que no és de rebut llegir segons quines opinions per les xarxes socials de periodistes, agents socials, particulars, bots, haters, etc.

En ple segle XXI ara ja, caminant cap al primer quart del mateix, em resulta impactant i decebedor que encara hagi defensors de la tradició més caducada en el sentit de que hi ha professions per a dones i que han de ser majoritàries les dones i altres per a homes on els homes han de ser majoritaris i que no s'ha de prendre cap acció legal, ja sigui per reforma legislativa o per acord de condicions laborals, per tal de revertir la situació per a enriquir les diferents professions.

Quants homes durant la història dels processos selectius en el món policial no hauran pogut accedir als cossos policials perquè altres homes ho han fet i ells no han pogut?

Quants homes durant la història dels processos selectius en el món policial no hauran pogut promocionar dins dels cossos policials perquè altres homes ho han fet i ells no han pogut?

Carregar les tintes cap a qualsevol gènere per justificar fracassos personals o professionals, no parla gairebé de qui embruta el paper.

El que demostren les reaccions és que queda molt camí per fer, moltes accions a desenvolupar i a portar a terme, però, això sí, en tots els àmbits professionals.

Calen homes i dones en totes les professions i cal remunerar adequadament totes elles perquè el sou, sí, la nòmina, és el principal discriminador i d'això també hi ha estudis de la famosa esquerda salarial.

Per tant, encoratjo a tots i totes els agents socials a treballar per una igualtat efectiva en totes les professions i que es tendeixi al 50%-50% en totes no només en algunes. Això és tot un repte!!



  


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GRAN COMENTADA FOTO DEL PERFIL INSTAGRAM DE MOSSOS

HABEMUS DIRECTOR GENERAL DE COORDINACIÓ DE POLICIES LOCALS DE CATALUNYA

LA PRESÈNCIA DE DONES EN ELS COSSOS DE POLICIA LOCAL A CATALUNYA