MÉS MOSSOS SÍ, PERÒ MÉS POLICIA LOCAL, TAMBÉ.

Lectura prèvia en aquest enllaç:

El conseller d'interior Sàmper demana més mossos 

Vagi per davant que si el conseller d'interior demana elevar el sostre d'efectius del cos de mossos d'esquadra és perquè darrera es pressuposa que hi ha un estudi elaborat pels assessors i tècnics de la conselleria que fora bo conèixer.

Passar dels gairebé 17.000 efectius entre totes les categories a 22.000 efectius del cos de mossos d'esquadra implica 5.000 policies més que suposaria passar de la ràtio de 2,27 mossos per cada 1.000 habitants a 2,94 mossos per cada 1.000 habitants si el cens a Catalunya el fixem en 7.500.000 d'habitants.

Segons IDESCAT al 2019 havia un total de 10.703 efectius entre totes les categories dels cossos de policia local a Catalunya donant una ràtio de 1,39 policies locals per cada 1.000 habitants (consultar enllaç Idescat policies locals a Catalunya) segons IDESCAT agafat el cens global a Catalunya de 7.500.000 d'habitants tenint en compte que les policies locals i les guàrdies municipals no existeixen com a tals en els 948 municipis de Catalunya, només en 217 hi ha policia local (Dep. Interior Policies locals) i en un altre nombre de municipis hi ha guàrdies municipals o vigilants municipals, prestant servei a un 90% de població local.

3,66 policies és la ràtio actual de policia de Catalunya (mossos més policies locals) per cada 1.000 habitants.

Tenim una proposta de resolució del Parlament de Catalunya de data febrer de 2014 en la que es parla d'una ràtio de 4,5 policies per 1.000 habitants (Proposta de Resolució garantir la ràtio de 4,5 policies), en aquesta proposta no s'especifica quina composició hauria de tenir aquesta ràtio en termes de quants mossos d'esquadra i quants policies locals.

Val a dir que, si aquesta ràtio de la que es va parlar al 2014 al Parlament de Catalunya de 4,5 policies per cada 1.000 habitants, només té en compte la policia de Catalunya i no els cossos de l'estat a Catalunya, per arribar als 4,5 policies per 1.000 habitants s'hauria d'incrementar no només la plantilla del cos de mossos d'esquadra, si no que també la de la policia local.

Una altra qüestió a analitzar també seria revisar els criteris que van fer determinar al 2014 la ràtio de 4,5 policies per 1.000 habitants i veure en quina situació estem i si és vigent aquesta ràtio o caldria adaptar-la a les necessitats de la segona dècada del segle XXI.

El que és evident és que estem per sota dels 4,5 que es van establir al 2014, concretament estem a 3,66 policies per cada 1.000 habitants (2,27 mossos i 1,39 policies locals per cada 1.000 habitants).

El sistema de policia a Catalunya necessita una revisió i nous plantejaments que passin per una major plasticitat en l'adaptació de la capacitat operativa del servei bàsic de proximitat que pot oferir la policia local amb una racionalització adaptada al territori en clau mancomunació del servei de policia local en els municipis i distribució de les tasques competencials més eficient que vagi lligada a les potencialitats de cada comissaria local establerta en els diferents territoris.

Els mossos han de ser la policia integral de Catalunya amb totes les seves especialitats, presents i garants de la seguretat ciutadana, però la policia local ha de ser la policia de proximitat per excel·lència arreu de Catalunya amb una fórmula de desplegament i sistema que trenqui amb les cotilles que el territori municipal li imposa als ajuntaments que tenen voluntat de sumar per mancomunar i fer possible un millor servei de policia local per a la suma dels seus territoris, veïns i veïnes, en les condicions que s'estableixin i sota la sempre inestimable col·laboració, coordinació i cooperació amb el cos de mossos d'esquadra i l'assessorament del departament d'interior, com no potser d'altra manera.

Cal integrar a la seguretat local, com a cossos de policia local, a aquells cossos de guàrdies municipals i vigilants municipals actuals amb els mecanismes legislatius que calguin establir per a assolir la seva condició de policia local.

Estem en un moment clau per al sistema de policia a Catalunya en el que cal legislar bé i prendre bones decisions, sense cotilles ni estratègies a curt termini que siguin partidistes. Amb la salut, la seguretat, l'educació i els serveis socials no es pot jugar, i d'aquesta pandèmia de la que estem traient aprenentatges hem de treure la força i seny per fer les coses molt millor.

Tot un repte!     



Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GRAN COMENTADA FOTO DEL PERFIL INSTAGRAM DE MOSSOS

HABEMUS DIRECTOR GENERAL DE COORDINACIÓ DE POLICIES LOCALS DE CATALUNYA

LA PRESÈNCIA DE DONES EN ELS COSSOS DE POLICIA LOCAL A CATALUNYA