CAPS DE POLICIA LOCAL EN COMISSIÓ DE SERVEIS O INTERINATGES

La nova moda entre els Ajuntaments que cerquen nou inspector cap de la policia local o cap de policia local en d'altres categories que no són la d'inspector, que la llei 16/1991 de policies locals de Catalunya no contempla, està entrant en fase d'obrir processos de comissió de serveis o interinatges, enlloc de convocar la plaça per concurs oposició lliure tal com fixa el decret 233/2002 del reglament d'accés, promoció i mobilitat en els cossos de policia local.





La fórmula dels interinatges en la que s'han tingut i es tenen encara avui a molts caps de policia local, va a menys tot i que encara hi ha Ajuntaments que pretenen proveir interinament un lloc de treball que requereix d'una seguretat jurídica que la fórmula de l'interinatge no proveeix a l'interessat. 

Ens trobem en un moment en que molts inspectors caps de policia local o caps de policia local d'altres categories s'estan jubilant i es jubilaran en breu espai de temps i aquestes places s'estan quedant vacants a molts Ajuntaments.

Una altra qüestió que cal remarcar és que hi ha presència de dones caps de policia local pràcticament nul·la.

La lògica de la pròpia legislació vigent ens diu que quan s'ha de proveir una única plaça d'inspector cap de policia local s'ha de fer per concurs oposició lliure pel sistema ordinari de provisió, i per tant, la figura de la comissió de serveis que és una figura de provisió de caràcter extraordinari no s'ajustaria a la norma. 

Les comissions de serveis han de tenir sempre caràcter temporal i han de restar sense efecte si és necessari per raó del servei, perquè es proveeix el lloc pel procediment ordinari o pel transcurs del temps pel qual es va concedir, que ha de ser un màxim de dos anys.

El lloc ocupat mitjançant una comissió de serveis i que sigui necessari cobrir amb caràcter definitiu, s’ha d’incloure en les convocatòries de provisió de llocs de treball que es facin amb posterioritat a la concessió de la comissió i pel sistema que correspongui segons el que determinin les RLT.

Aquesta nova situació que s'està produint i que pot anar a més depenent de com es vagin resolen les situacions que s'estan donant en els diferents Ajuntaments, al meu entendre, perjudica al sistema de seguretat pública local ja que es pot produir un mercadeig entre Ajuntaments en el que es vagin, ja no prenent agents entre ells un cop seleccionats, formats i nomenats de carrera, sinó que els caps de policia entrin en aquest joc que sempre s'ha criticat entre els propis alcaldes i alcaldesses i els propis caps de policia.

Què està passant perquè els Ajuntaments no s'atreveixin a convocar amb normalitat com s'havia fet anys endarrere les places d'inspector cap de policia local pel procediment ordinari de provisió concurs oposició lliure?

Quina moda és aquesta de deslleialtat entre institucions locals que intenta començar a promoure el mercadeig a escala executiva i superior (que no trigarà)?

Quin és el posicionament de la ACCPOLC davant d'aquesta nova moda que crec no beneficia ni als professionals ni a les administracions locals?

Quin és el posicionament de la Associació Catalana de Municipis i la Federació de Municipis de Catalunya davant d'aquest inici de mercadeig a gran escala?

Quin és el posicionament dels actors socials CCOO, UGT, CSIF, SPPMCAT, SAP-PL, FEPOL, SICPOL, etc.?

La forma de construir lideratges sòlids en les prefectures dels cossos de policia local no passa per temporalitats en la provisió  de les places generant situacions d'inseguretat jurídica. Cal cercar un altre tipus de forma de proveir aquests càrrecs de lideratge de les organitzacions policials locals, però mentre no s'estableix per normativa, després d'haver-la pensat i arribat a un consens entre tots els actors, la que hi ha fixa que s'ha d'ajustar a convocar processos de concurs oposició lliure per a inspector/a cap de policia local.



  


Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GRAN COMENTADA FOTO DEL PERFIL INSTAGRAM DE MOSSOS

HABEMUS DIRECTOR GENERAL DE COORDINACIÓ DE POLICIES LOCALS DE CATALUNYA

LA PRESÈNCIA DE DONES EN ELS COSSOS DE POLICIA LOCAL A CATALUNYA