REPENSAR L'ENCAIX DE LA INSTITUCIÓ DE LA POLICIA: PODER EXECUTIU O PODER JUDICIAL?

Que la democràcia es basa en una separació de poders efectiva entre el legislatiu, executiu i judicial, és una proposta que ja Montesquieu ens feia en la seva obra L'Esperit de les Lleis al 1748.

La branca del poder legislatiu, responsable de crear les lleis i les alteracions o revocacions de les lleis existents.

La branca del poder executiu, responsable d'assegurar-se que les lleis es portin a terme; inclou la creació de polítiques i l'elecció de la manera en la qual les polítiques es realitzen.

La branca del poder judicial, responsable d'interpretar la llei i aplicar la llei en situacions específiques.

Sembla que amb el pas del temps una de les institucions més lligada al poder executiu orgànica i funcionalment, però alhora, també amb dependències funcionals al poder judicial no passa pels seus millors moments. Parlem de la policia.

A Catalunya, concretament, és on es pot evidenciar més aquesta necessitat de repensar l'encaix de la institució policial.


Davant de situacions complexes és on es presenten oportunitats per millorar el funcionament, les garanties i la seguretat jurídica de les institucions i els seus membres.

Cal un Estatut de la Policia tal com tenen els funcionaris i funcionàries d'Administració local amb habilitació de caràcter estatal?
Cal un Col·legi de Funcionaris i Funcionàries de Policia tal com tenen els Secretaris, Interventors i Tresorers de l'Administració Local en el CSITAL?
És adient que la institució de la Policia, independentment del nivell d'administració al que pertanyi el cos, tingui una dependència més directa del poder executiu que del poder judicial?
La divisió de poder de Montesquieu requereix una nova manera d'entendre-la i, per tant, de donar a la Policia, en exclusiva, com a nou poder de garanties democràtiques, la responsabilitat d'assegurar-se que les lleis es portin a terme?
Tot està per fer, i tot és possible.   




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GRAN COMENTADA FOTO DEL PERFIL INSTAGRAM DE MOSSOS

HABEMUS DIRECTOR GENERAL DE COORDINACIÓ DE POLICIES LOCALS DE CATALUNYA

LA PRESÈNCIA DE DONES EN ELS COSSOS DE POLICIA LOCAL A CATALUNYA