ÉS CORRECTE PARLAR DE GESTIÓ DE RECURSOS HUMANS EN L'ÀMBIT POLICIAL?

Parlar de gestió de recursos humans en qualsevol àmbit, recentment, està obrint debats molt interessants en quant a l'adequació del llenguatge emprat quan ens referim a les persones que composen o han de composar les organitzacions ja siguin públiques o privades. Es parla de departaments de recursos humans, de gestió de recursos humans, de capital humà, entre altres, recentment la tendència és a parlar de gestió de les persones.

Les persones es gestionen? Les persones són un recurs igual que ho potser un vehicle o una partida pressupostària? D'entrada aquestes qüestions donen per a molt i per a debats que poden fer acabar sortint el pitjor i el millor de cadascú dels que tenen o han tingut responsabilitat, per petita que sigui, de tractar a les persones de qualsevol organització.

Les persones, i aquí el diccionari ens ajuda molt, més que gestionar-se, es tracten i fins i tot alguns règims disciplinaris, en el cas de les policies és molt clar, apel·len al deure del tracte correcte entre les persones que composen el cos policial siguin de la categoria professional que siguin.

Tractar no és el mateix que gestionar, són termes que posen a nivells diferents l'acció del que ha de liderar o comandar persones.
Mentre que tractar va més vinculat a la relació entre les persones que composen una organització. Gestionar va més vinculat a aconseguir alguna cosa, instrumentalitza.
Per tant, si les persones que composen una organització, han estat ben seleccionades, formades i creixen professionalment dins d'una mateixa organització, compartiran els valors essencials, haurien de compartir-los si s'han fet bé les coses, i per tant, el tracte seria menys desgastant del que en moltes ocasions esdevé al que lidera o comanda.

Cal treballar millor en la selecció i promoció de les persones que volem que composin els cossos de policia a Catalunya, una selecció i promoció que ha d'anar orientada a donar menys percentatge de valor a proves memorístiques de coneixements generals i tècnics, i més importància a proves sobre els valors, les emocions i la capacitat de resolució de conflictes, a banda de les tradicionals físiques, psicològiques i aptitudinals.

Queda obert el debat sobre com anomenar als departaments encarregats de seleccionar, formar, promocionar i tenir cura de les persones que composen les organitzacions. Un debat en el que han de participar de forma transversal, sobretot, els lletrats en humanitats i filòsofs.  



    

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GRAN COMENTADA FOTO DEL PERFIL INSTAGRAM DE MOSSOS

HABEMUS DIRECTOR GENERAL DE COORDINACIÓ DE POLICIES LOCALS DE CATALUNYA

LA PRESÈNCIA DE DONES EN ELS COSSOS DE POLICIA LOCAL A CATALUNYA