IMPLICACIÓ DELS GOVERNS DE LES AUTONOMIES EN LA COORDINACIÓ DE LES POLICIES LOCALS. A CATALUNYA QUAN?

La comunitat autònoma de València està a punt d'aprovar una altra nova llei de coordinació de policia local.

Les comunitats autònomes amb competències estatutàries de coordinació de policia local al seu territori estan treballant de valent en elaborar i aprovar lleis de coordinació dels cossos de policia local del seu territori.


És innegable el fet de que aquelles comunitats autònomes que legislen en aquest sentit i eleven a rang de llei una competència com és la coordinació de les policies locals del seu territori, estan donant la importància que es mereixen a aquests cossos de funcionaris de policia.


Per què a Catalunya s'ha trigat tant en legislar a tal efecte tenint aquesta competència estatutària recollida a l'article 164 de l'EA?

Com és possible que en una matèria que afecta a 215 municipis catalans, a més d'11.000 funcionaris de policia, encara a data d'avui no hi hagi un text en forma de llei de coordinació dels cossos de policia local a Catalunya que superi la desfasada llei 16/1991 de policies locals de Catalunya?

Lo fàcil a dia d'avui és atribuir-ho al procés d'independència, però, personalment, no compro aquest senzill i desafortunat argument.

Hi ha altres qüestions, al meu entendre, que fan que a data d'avui, hi hagi comunitats autònomes que sí tenen aquest text en forma de llei.

La pretensió de legislar una única llei de policia o del sistema de policia de Catalunya, penso, que ha estat un element en contra alhora d'avançar cap a un text que modernitzi la ja desfasada llei 16/1991 de policies locals de Catalunya.

També li va en contra, el fet de que la policia de la Generalitat de Catalunya, sempre s'ha vist a ulls de la ciutadania (degut al màrqueting institucional realitzat) i els seus governants, com la única policia de Catalunya. Deixant als cossos de policia local com les ventafocs de la història policial del país.

La creixent amenaça jihadista, ha fet créixer el paper dels cossos de policia local, als quals, mitjançant el projecte PRODERAI a Catalunya, se'ls valora per la seva capacitat d'obtenció d'informació i detecció del radicalisme de les comunitats islàmiques arrelades als diferents municipis.


Malgrat aquest recent reconeixement funcional en aquest àmbit de seguretat, les policies locals, sempre, arrelades al seu territori com cap altre cos policial, han col·laborat i col·laboren amb els diferents cossos i forces de seguretat.

Cal fer urgentment una nova llei de coordinació de policies locals a Catalunya que s'adapti a les necessitats de servei dels municipis i estructures de govern dels diferents nivells d'administració.

Com tot a la vida, quan tu no ho fas, t'ho fan. Potser quan altres ho facin ens lamentarem de l'oportunitat perduda.

Que tinguem sort! 




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GRAN COMENTADA FOTO DEL PERFIL INSTAGRAM DE MOSSOS

HABEMUS DIRECTOR GENERAL DE COORDINACIÓ DE POLICIES LOCALS DE CATALUNYA

LA PRESÈNCIA DE DONES EN ELS COSSOS DE POLICIA LOCAL A CATALUNYA