PER QUÈ CAL CANVIAR EL SISTEMA POLICIAL A CATALUNYA?

Catalunya actualment té un sistema policial integral que el conforma la policia de la Generalitat, cos de mossos d'esquadra, i les atomitzades policies locals que presten servei en els municipis. Els municipis que han decidit prestar aquest servei bàsic de seguretat, amb l'autorització de la Generalitat de Catalunya aquest any s'incrementarà tot i la crisi.

La crisi que estan patint els Ajuntaments i la Generalitat, i les mesures que el govern estatal ha fet aplicar amb afectació directa a les plantilles dels cossos de policia a Catalunya, ens han de fer plantejar-nos el futur del sistema de policia integral a Catalunya.

No té cap sentit que seguim negant la realitat que pateixen la majoria de cossos de policia local a Catalunya, i sobretot, no té sentit que seguim negant la realitat que pateixen molts caps de policia local a Catalunya.

La potencialitat que representa la suma d'efectius dels cossos de policia local en aquells territoris en que puguin ser més eficients si operen junts no ha de veure's com un problema pel sistema de policia integral de Catalunya, ens al contrari, ha de veure's com una oportunitat de millora del servei.

Provablement les estructures administratives supramunicipals hauríen de començar a plantejar-se assumir la dependència orgànica i funcional dels cossos de policia local desplegats en l'àmbit territorial de la Comarca o de la Província depenent de l'ambició del projecte de millora de servei de policia integral de Catalunya.

El que cada dia queda més evident (tret dels grans Ajuntaments de Catalunya amb les seves policies locals o guàrdia urbanes), és que no podem seguir com estem, aquesta atomització que pateixen els cossos de policia local depenents de cada Ajuntament, i més o menys dotats segons el pressupost municipal i/o la voluntat del govern local de torn, els fa cada cop més febles per afrontar reptes de futur pel que fa a prestar el servei bàsic de policia local amb garanties i els fa menys eficaços i eficients perquè és sustenten sobre uns fonaments de gestió de la precarietat.

Cal plantejar-nos una sortida a aquesta situació que encorseta professionalment a molts funcionaris de la seguretat pública del país i que fa perdre potencial al nostre sistema de policia integral a Catalunya que el conforma la suma de les policies locals i el cos de mossos d'esquadra.




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GRAN COMENTADA FOTO DEL PERFIL INSTAGRAM DE MOSSOS

HABEMUS DIRECTOR GENERAL DE COORDINACIÓ DE POLICIES LOCALS DE CATALUNYA

LA PRESÈNCIA DE DONES EN ELS COSSOS DE POLICIA LOCAL A CATALUNYA