REFLEXIONS SOBRE LA 1a JORNADA DE REFLEXIÓ SOBRE POLÍTIQUES PÚBLIQUES EN EL MÓN LOCAL CELEBRADA EL 18 FEBRER DE 2015 AL CCCB ORGANITZADA PER LA DIPUTACIÓ DE BARCELONA

Ahir va ser una tarda esplèndida de reflexió sobre polítiques públiques de seguretat i diversos actors que intervenen, uns en el disseny, els càrrecs electes, i altres que les apliquen en major menor mesura, els càrrecs eventuals i els tècnics, tot això sota la magnífica batuta del Dr. Amadeu Recasens amb les seves brillants aportacions teòriques però que tenen la virtut de tocar de peus a terra i la moderació del Dr. Joan M. Capell, ara a la Diputació de Barcelona.

Tornar a reflexionar sobre la (in)seguretat en termes Curbetians, i com allò global afecta a lo local, però sense utilitzar la expressió Glocal que tant agradava al nostre mestre Jaume Curbet, va merèixer la pena.

Seguim on erem, anys després de reflexionar sobre el mateix, podem veure com el món local segueix patint l'impacte d'allò global, i segueix havent d'enginyar-se-les per donar resposta a una ciutadania exigent amb la resolució de les problemàtiques que sorgeixen a nivell glocal i que són homologables arreu del territori què per proximitat, tot i amb diferents dimensions, segons el padró del municipi, pateixen les diferents realitat territorials.

Coincidien els alcaldes/ses, regidors/es assistents, en que manquen eines als municipis per poder resoldre amb efectivitat les problemàtiques glocals, aquelles problemàtiques que tenen un orígen en la globalitat i que s'executen en la localitat i que en determinades ocasions generen alarmes socials difícils de gestionar amb els recursos dels municipis.

Millores en les legislacions podrien ser útils, però, pel que es desprèn després en les converses post jornada, en els passadissos, no suficients.

Sorgeixen preguntes amb propostes de solució davant la realitat que afecta als municipis.

Més educació per a la seguretat? Millores legislatives a nivell estatal, autònomic per abordar les mateixes problemàtiques arreu de la mateixa manera? Com fem sostenibles i més eficients els 214 cossos de policia catalans? Com garantir el dret a l'habitatge i altres drets bàsics per contribuir a una major percepció de seguretat? Serveis socials més dotats i permanents? Cercar solucions transversals i no únicament policials? Quin paper han de tenir els mitjans de comunicació en la contribució a la millora de la percepció de seguretat?




Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA GRAN COMENTADA FOTO DEL PERFIL INSTAGRAM DE MOSSOS

HABEMUS DIRECTOR GENERAL DE COORDINACIÓ DE POLICIES LOCALS DE CATALUNYA

LA PRESÈNCIA DE DONES EN ELS COSSOS DE POLICIA LOCAL A CATALUNYA